opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    bo takie mają pojecie. tak samo jest w temacie klockow.
    ferodo maja obecnie z 7 rodzajów klockow od najtanszego oemowego badziewia do wyczynowych ktore stawiaja auto dęba ale wiekszosc pisze ferodo bez modelu

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Czemu nie którzy piszą takie głupoty bez podania modelu opony, to jakby pisać że Renault jest większy od Skody, czy tak trudno zapamiętać składnie 2-3 polaczeń nazw jak Dębica passio czy Nokian zline?

Zostaw komentarz:

• pawell
    odpowiedział(a)
    Ja od siebie Nokiany mogę polecić, Dębica - niepolecam...

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Pilot Sport 3 to klasa sama w sobie, także ja bym szedł w poprawiony model 4

Zostaw komentarz:

• octavian83
    odpowiedział(a)
    Może jakiś Hankook, Nokian albo Uniroyal żeby nie płacić za dużo a mieć dobre opony. Za 3 continentale ContiPremiumContact 5 masz pewnie komplet wcześniej wymienionych.

Zostaw komentarz:

• Mr0czny
    odpowiedział(a)
    co polecacie jako następce dla Goodyar Eagle F1 Assym 2 w rozmiarze 225/45 r17

wstępnie myślałem o Assym 3 albo Ultrac Vorti no chyba że uda się gdzieś Micheliny Pilot Sport 3 albo 4 w dobrej cenie dostać

Zostaw komentarz:

• octavian83
    odpowiedział(a)
    Co myślicie o oponach nexen n8000. Omijać z daleka czy warte grzechu? Nie chce dużo wydawać, ale nie chce też opon które za rok będą łyse jak kolano.

Zostaw komentarz:

• octavian83
    odpowiedział(a)
    Tutaj zestawienie testów rozmiarów 195/65r16, 205/55r16 i 225/45r17 http://wulkanista.pl/test-opon-letni...ch-rozmiarach/ może komuś się przyda. Niezależny (przynajmniej na taki wygląda) test opon letnich w oparciu o testy, popularność, opinie i inne parametry. Wierzyć takim testom jeszcze w tych czasach? Jeżdżę na 205/50 r16 czy ktoś się orientuje czy mogę wzorowac się na wynikat testu rozmiaru 205/55 ?? Różnica jest 5mm w wysokości.

Zostaw komentarz:

• gzyms
    odpowiedział(a)
    Już wiem, Hankook Ventus Prime 3 ma rant ochronny na felgę. Uniroyal RainExpert nie miał i do tego szybko się ścierał. No ale coś za coś. Trzymanie na deszczu bardzo dobre.

Zostaw komentarz:

• maarkov
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pietrek125 Zobacz wpis

Mi się wydaje że RainExpert nie wychodzi w profilach mniejszych niż 60, poniżej tej wartości to RainSport a więc całkiem inna bajka...
    Faktycznie... nawet tego nie zauważyłem...

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maarkov Zobacz wpis
    Czołem,
    Zastanawiam się nad zakupem ReinExpert 3. Jedyny znak zapytania to poprzednia wersja RE2 na jakiej jeździłem w Zafirze. Wyżej wspomniał kolega, że jest bardzo miękka i to prawda. Faktem też jest, że trzyma mocno ale ten moment, kiedy auto się "buja" pozostawia pewnien niepokój. Sam miałem okazję jeździć na RE3 ale w rozmiarze 225/45/17 więc porównać tych opon się nie da. Zupełnie inna charakterystyka. Choć jeśli ktoś potrzebuje fajnej opony w tymże rozmiarze to mocno polecam - trzymała w każdych warunkach rewelacyjnie.

Zastanawiam się jeszcze, czy indeks prędkości może powodować że opona jest sztywniejsza? Czy np. opona o indeksie H na tyle zmieni charakterystykę opony, że będzie mniej podatna na przechył?
    Zależy mi na opinii kogoś, kto miał okazję próbować obu opon ale w tym samym rozmiarze, szukam 195/65/15 więc opinie o takiej oponie bardzo mile widziana
    Pozdrawiam
    Mi się wydaje że RainExpert nie wychodzi w profilach mniejszych niż 60, poniżej tej wartości to RainSport a więc całkiem inna bajka... teraz będzie 3 (ostatni) sezon jak mam RainSport-a i powiem szczerze, że są rewelacyjne, minus to zwiększone zużycie paliwa nawet w stosunku do opon zimowych...

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Opony o większej nośności będą miały sztywniejszą ściankę boczną. Weź pod uwagę XL.

Zostaw komentarz:

• maarkov
    odpowiedział(a)
    Czołem,
    Zastanawiam się nad zakupem ReinExpert 3. Jedyny znak zapytania to poprzednia wersja RE2 na jakiej jeździłem w Zafirze. Wyżej wspomniał kolega, że jest bardzo miękka i to prawda. Faktem też jest, że trzyma mocno ale ten moment, kiedy auto się "buja" pozostawia pewnien niepokój. Sam miałem okazję jeździć na RE3 ale w rozmiarze 225/45/17 więc porównać tych opon się nie da. Zupełnie inna charakterystyka. Choć jeśli ktoś potrzebuje fajnej opony w tymże rozmiarze to mocno polecam - trzymała w każdych warunkach rewelacyjnie.

Zastanawiam się jeszcze, czy indeks prędkości może powodować że opona jest sztywniejsza? Czy np. opona o indeksie H na tyle zmieni charakterystykę opony, że będzie mniej podatna na przechył?
    Zależy mi na opinii kogoś, kto miał okazję próbować obu opon ale w tym samym rozmiarze, szukam 195/65/15 więc opinie o takiej oponie bardzo mile widziana
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez maarkov; 42255.

Zostaw komentarz:

• arturas03
    odpowiedział(a)
    Mi w hurtowni wcisnęli o takie po 240 szt.:

Zostaw komentarz:

• oOdz1m3k
    odpowiedział(a)
    Podlacze się do tematu opon letnich, zamierzam wymienić stare opony na nowe i pytanie co wybrać,znalazłem na necie 3 ciekawe oferty
    1.Debica presto komplet za 620 zł
    2.uniroyal rainexpert 3 za 640zl
    3.pirelli p1 za 680 zł
    Pytanie które z nich wybrać bądź może warto pomyśleć o jeszcze innych? Autem jeżdżę głównie po mieście sporadycznie dłuższą trasa.

Zostaw komentarz:

• gzyms
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mmor Zobacz wpis
    Ventus Prime 3 w porównaniu do Rain Expert 2 to na mokrym porażka,
    Możliwe, jednak pewnie aż tak nie bujają jak URE2. Chciałem tylko wiedzieć czy model Ventus Prime 3 ma tzw. MFS (nie wiem czy Hankook tak to nazywa, nie chodzi o XL) - czy ta opona ma ochraniacz felgi (rant)? W niektórych sklepach, aukcjach jest z dopiskiem MFS a w innych nie (w niektórych piszą o ochronie a w innych nie). Czy zatem są to dwie wersje opony czy wesoła twórczość marketingowa sprzedawców? O to mi chodziło.

Zostaw komentarz:

• mmor
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm Zobacz wpis
    Z wymianą to chyba jeszcze ciut za wcześnie. Poczekał bym jeszcze ze 2 tyg.

Koledzy co polecicie na sezon 2017

Szukam coś w rozmiarze 205/55/16

Moimi faworytami są:

1. Goodyear EfficientGrip Performance 205/55R16 91V
    2.
    Continental ContiEcoContact 5 205/55R16 91V
    3.
    Dunlop Sp Sport Bluresponse 205/55R16 94V

Poczekałbym na Premium Contact 6 w tym rozmiarze. Z tych trzech Goodyear>Dunlop>Conti. Mam te Conti w tym rozmiarze, fabryczne, jak dotąd bardzo solidne i przewidywalne, raz mnie na suchym wyrzucało na ciasnym zakręcie pod ciężarówkę, ale odjąłem gaz i lekko zacieśniłem, później delikatna kontra, trochę bujnęło wszystko pod kontrolą, mają rezerwę w krytycznych sytuacjach, ale są lepsze...

@ Gzyms Ventus Prime 3 w porównaniu do Rain Expert 2 to na mokrym porażka, jest już ulubiony przez Was test ADAC:

https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
    Ostatnio edytowany przez mmor; 35418.

Zostaw komentarz:

• gzyms
    odpowiedział(a)
    Witam. Właśnie zastanawiam się nad wymianą Uniroyal RainExpert2 na inne bo już po trzech sezonach raczej muszę wymienić (około 20-25 kkm). Były ok ale są miękkie - bujało samochodem. Chciałbym teraz kupić Hankook Ventus Prime3 K125 205/55 R16 91V (aczkolwiek na wlepie mam 91W) i pytanie dotyczy tzw. MFS - czy ta opona ma ochraniacz felgi (rant)? Bo w niektórych sklepach, aukcjach jest z dopiskiem MFS a w innych nie. Czy zatem są to dwie wersje opony czy wesoła twórczość marketingowa sprzedawców?

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Z wymianą to chyba jeszcze ciut za wcześnie. Poczekał bym jeszcze ze 2 tyg.

Koledzy co polecicie na sezon 2017

Szukam coś w rozmiarze 205/55/16

Moimi faworytami są:

1. Goodyear EfficientGrip Performance 205/55R16 91V
    2.
    Continental ContiEcoContact 5 205/55R16 91V
    3.
    Dunlop Sp Sport Bluresponse 205/55R16 94V
    Ostatnio edytowany przez maxpaynemm; 4301.

Zostaw komentarz:

• Leszek
    odpowiedział(a)
    Jak uważacie, czy wymieniac już na letnie? Czy jeszcze za wcześnie?

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Pytanie do kolegów z branży oponiarskiej.
    Muszę kupić kpl. opon letnich w wymiarze 185/50/16, jako nietypowa opona cena premium oscyluje 350 -400..szt.
    Znalazłem sporo ofert opon Bridgestone Turanza 001 na alledrogo. z opisem (Opony po max 50km salonowym przebiegu) sprzedawana jako nowe z importu z niemiec w cenach ok.900 zł/ kpl. Czy iść tą drogą ?

Zostaw komentarz:

• aronus
    odpowiedział(a)
    A macie jakieś doświadczenia z oponami Dębicy Presto HP w rozmiarze 195/65/15? Teraz jeżdżę na zimówkach Frigo HP2 i jestem z nich zadowolony w związku z tym zacząłem się zastanawiać nad letnimi też z Dębicy? Jeżdżę raczej sopokojnie, z resztą 1.6 MPI do szaleństw zbytnio nie zachęca
    Ostatnio edytowany przez aronus; 4183.

Zostaw komentarz:

• bendzi40
    odpowiedział(a)
    Hankook

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Falken ZE914
    Imperial Ecodriver 3
    Continental ContiPremiumContact 2
    Continental ContiEcoContact 5
    Nexen SU1
    Kumho HS51
    Toyo Proxes T1-R
    Bridgestone Turanza T001
    Dunlo SP Sport 9000
    Bridgestone ER300 Ecopia

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kazek103 Zobacz wpis
    Sebastian_M26 wszystkie wymienione to półka premium = bd dla mnie, co Ty byś polecił ?
    A jakie modele są osiągalne, ew zmienić rozmiar.

Zostaw komentarz:

Pracuję...